Monday, October 11, 2010

Profesional lemah

 Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang

Alhamdulillah semalam selesai satu lagi majlis yang dihoskan oleh saya bersama-sama teman dalam BKS Al-Ghazali (satu badan dakwah di IPGKTB). Majlisnya dinamakan Jalinan Kasih Aidiltfri bertujuan khusus meraikan sahabat-sahabat yg telah terlibat dengan usrah. Hari saya bangun pagi dalam keadaan yg letih & lesu. Rasa berdosa rasanya, baru buat kerja agama sikit sudah mengeluh. Dalam keadaan letih dan lesu saya gagahi badan ini untuk membaca akhbar. Biasalah rutin hujung minggu saya. Setiap pagi hari minggu pasti mencari gosip-gosip baru  yg boleh dijadikan modal. Sedang membelek-belek tajuk utama tiba-tiba saya temui sesuatu yg mencuri perhatian. Lalu saya kongsikan untuk renungan bersama..

 

Golongan profesional tidak mampu beri syarahan awam
Oleh Sukhairi Abd Thani
sukhairi@bharian.com.my
2010/10/10

Kumpulan dewasa terutama Melayu lemah asas komunikasi

KUALA LUMPUR: Golongan dewasa termasuk daripada kalangan profesional, terutama Melayu masih mempunyai kelemahan komunikasi asas iaitu dalam penyampaian syarahan awam.
Pengerusi Penaja Pertubuhan Akademi Membaca Malaysia (PAMM), Prof Dr Yousof Md Yasin, berkata ia berbeza dengan kaum atau rakyat negara lain yang mampu menangani masalah berkenaan dan mempunyai tahap kemahiran bertutur yang tinggi.
“Ciri yang menjadikan sesebuah negara itu maju ialah rakyatnya mampu tahan dengan segala dugaan.. perasaan malu sepatutnya tidak ada, yang penting ialah berjaya menjadikan seseorang itu percaya kepada dirinya.

“Ini adalah ciri yang kita boleh lihat di Amerika... jurujual atau pegawai pemasarannya mempunyai ciri berkenaan dan sebab itulah apa juga produk Amerika dapat dijual,” katanya pada sidang media sebelum memulakan mesyuarat PAMM, di sini semalam.

Justeru, katanya, PAMM mempunyai cadangan mewujudkan pusat komuniti di
seluruh negara untuk memberikan kemahiran terbabit kepada setiap lapisan masyarakat bagi membolehkan mereka menyampaikan maklumat dengan sempurna.
“Kita boleh melatih pegawai kerajaan atau swasta untuk menyampaikan maklumat secara lisan atau bertulis. Untuk itu, mereka perlu menyediakan maklumat dan bentangkan maklumat itu dengan menggunakan kaedah yang dapat meyakinkan orang,” katanya.

Mengenai PAMM, beliau berkata, badan bukan kerajaan (NGO) itu akan dilancarkan Disember ini dengan menyasarkan lebih 100,000 keahlian dari seluruh negara bagi mencapai membantu kerajaan mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Katanya, PAMM juga mempunyai cadangan mengadakan kerjasama dengan Berita Harian untuk mengedarkan surat khabar berkenaan ke sekolah di kawasan pedalaman bagi meningkatkan kadar literasi negara.

_______________________________________________________P/s : Penjelasan lanjut  carilah saya..

No comments:

Post a Comment